Enerji Tasarrufu İçin Kolayca Uygulayabileceğin 8 Öneri - Mutlubiblog
Evinde enerji tasarrufu sağlaman için yapman gerekenleri sıraladık.
7-13 Ocak haftası, enerji tasarrufu haftası, enerji Tasarrufu için pratik yöntemler, Doğru bilinen yanlışlar, Enerji tasarrufu, elektrik tasarrufu, Enerji tasarrufu nedir, elektik tüketimini azaltma, evde enerji tasarrufu
813
post-template-default,single,single-post,postid-813,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Enerji Tasarrufu İçin Kolayca Uygulayabileceğin 8 Öneri

Evde, iş yerinde ve diğer yaşam alanlarında yaşanan gereksiz enerji kayıpları, cebini daha fazla yakmasın istiyorsan bir an önce enerji tasarrufu için pratik yöntemler uygulamaya başlamalısın. “Enerji Tasarrufu Haftası” diye bilinen 7-13 Ocak haftası boyunca, bu konuda bol bol paylaşım ve beyin fırtınası yapılacak! Ama tasarruf haftası bitince eski düzene geri dönmek yok! Yılda sadece bir hafta değil, her hafta enerji tasarrufu haftası olsun. Peki, enerji tasarrufu nedir? Evde enerji tasarrufu nasıl yapılır? Bu soruların cevapları, doğru bilinen yanlışlar ve enerji tasarrufu yapmanın pratik yöntemleri yazının devamında seni bekliyor…

1. Tasarrufu Hayat Felsefesi Haline Getir!

Öncelikle enerji tasarrufunu hayatının odağına yerleştirmen şart. Yoksa hiç farkında olmadan büyük enerji kayıpları yaşayabilirsin. İlk olarak gereksiz enerji tüketimine neden olan durumlara karşı algılarını daima açık tut. Ardından günlük alışkanlıklarını değiştirmekle işe başla. Tüm gün prizde duran fişleri çıkart. Telefonunu mu şarj ediyorsun? İşin bitince şarj aletini prizden çıkarmayı unutma! Teknolojiden uzak kalmak zorunda değilsin; gerektiğinde yeniden şarj cihazını prize yine takarsın.

2. Yalıtım Şart!

Enerji ve elektrik tasarrufu denildiğinde akla gelen ilk mevsim kış. Neden mi? Çünkü cayır cayır yanan radyatörler evi ısıtmaya yetmediği halde yüklü doğal gaz ve elektrik faturaları birer birer karşımıza çıkar. Daha az enerjiyle günlük ihtiyaçlara cevap veren çözümler üretebileceğin gibi, iç mekândaki enerji tüketimini azaltma için de farklı yöntemler uygulayabilirsin. Bunlardan en önemlisi yalıtım. Evin ideal sıcaklık seviyesine bir türlü ulaşamıyorsa yaşam alanının yalıtımını gözden geçirmeye bak.

3. Kullanmıyorsan Söndür!

Kullanmadığın ışıkları söndürmeli; çamaşır ve bulaşık makinesi gibi cihazları yıkama işlemleri bittikten sonra kapatarak boş yere enerji tüketmesini önlemelisin. Bu noktada akıllı beyaz eşya modellerinden yararlanman mümkün. Çamaşır miktarına göre kullanılacak deterjan miktarını ve uygulanacak programı belirleyen yeni nesil çamaşır makinelerini tercih edebilir; fırınlarda ise yemeğin türüne ve pişme süresine göre fırının sıcaklığını ve zamanlamasını kendisi ayarlayan modellere yönelebilirsin.

4. Evini Güneşlendir!

Enerji tasarrufu ve geri dönüşüm fikirlerinin temelinde doğal enerji kaynaklarının olabilecek en aktif şekilde kullanılması yatar. Özellikle elektrik ve ısı anlamında en temel doğal kaynak ise güneştir. Güneşli günlerde perdeleri ardına kadar açıp evin ve binanın bol miktarda güneş almasına izin ver. Böylece duvarların ısınmasını sağlayabilir ve ideal oda sıcaklığına erişebilirsin.

5. Diş Fırçalarken Musluğu Kapat!

Dış fırçalarken kısa sürede büyük enerji kayıplarına neden olmamak için musluğu kapatmayı unutma. Aksi takdirde boşa akan suyla başa çıkmak durumunda kalabilirsin. Hem zaten diş fırçasını ıslatmadan önce macun sürmen ve dişleri bu şekilde fırçalaman daha doğru bir uygulama. Dişlerini fırçaladıktan sonra suyu açıp işini kısa sürede hallederek daha az su harcadığında daha mutlu olacaksın, demedi deme.

6. Perdeleri Doğru Kullan!

Perdeleri sadece dekoratif amaçlı olarak kullanırsan normal şartlarda engelleyebileceğin bazı enerji kayıplarına göz yummuş olursun. Perdeleri takarken radyatörün konumuna ve mekâna sağladığı ısı miktarına dikkat etmelisin. Temel ısı kaynağının önünü perdeyle kapatmak, bile bile gereksiz enerji ve ısı kaybını artırmana neden olur. Perdelerin önünü olabildiğince açık bırak.

7. Beyaz Eşyada Teknolojiden Destek Al!

Buzdolabının kapağını her açıp kapattığında mevcut ısısına ulaşmak için daha çok enerji harcadığını biliyor musun? Gün içinde dolap açıp kapatma sıklığını azaltarak daha az enerji tüketebilirsin. Bunun yanı sıra, soğutucu görevi üstlenen buzdolabını mutfakta etrafına ısı veren radyatör, fırın gibi eşyalardan olabildiğince uzağa koymalısın. Bulaşık ve çamaşır makinelerini azar azar bulaşık veya çamaşırla çalıştırmak yerine biriken eşyaları tek seferde yıkamayı dene.

8. Banyoda Su Kullanımına Dikkat Et!

Banyoda daha az su ve enerji tüketmeni sağlayacak bir öneri: Küvet yerine duşakabin kullanmayı dene. Küvete dolduracağından daha az suyla duş alabilirsin. Ayrıca, her yıkanmanda hamam keyfi yapmak zorunda değilsin. Duş alma süreni kısalt. Duş alma süresini bir dakika kısalttığında bile bu, yaklaşık 9 litrelik bir su tasarrufu demek. Tasarruflu duş başlıklarını kullanman da yararına olacaktır.

Eşyalarının ve evinin enerji tasarrufuna odaklanmak için önce kendi enerjini idareli kullanmalısın. Ev temizliğinden diğer işlere vakit kalmıyorsa Mutlubiev, uzman kadrosuyla ne zaman ihtiyacın olursa güvenilir ve profesyonel temizlik hizmetler sunmaya hazır! Hadi, yorgun argın geçen günün ardından tertemiz bir eve adım atma fırsatını kaçırma.
🙂

No Comments

Post A Comment

Instagram’dan bizi takip edin!