8 Mart Dünya Kadınlar Günü: İlham Veren 8 Kadının Hikayesi - Mutlubiblog
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Türkiye ve dünyada milyonlarca insana hayat hikayeleri ve çalışmaları ile ilham veren 8 farklı kadının hikayelerini sizin için derledik!
8 Mart, 8 Mart 2020, 8 mart nedir, 8 mart kadınlar günü, 8 Mart 1857, dünya kadınlar günü neden kutlanır, dünya kadınlar günü nasıl ortaya çıktı, Jk Rowling, Virginia Wolf, Marie Curie, Rosa Parks, Sabiha Gökçen, Afife Jale, Şahika Ercümen, Prof. Dr. Feryal Özel
1026
post-template-default,single,single-post,postid-1026,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: İlham Veren 8 Kadının Hikayesi

 

Her yıl 8 Mart’ta kutladığımız Dünya Kadınlar Günü, sadece hayatımızda önemli bir yere sahip olan kadınlara hediye almak için değil, kadınların tarih boyunca vermek zorunda kaldığı cinsiyet eşitliği mücadelesini hatırlamak ve bu mücadelenin kazanımlarını onurlandırmak için de var olan özel bir gün. Bu yıl seninle Dünya Kadınlar Günü’nün nasıl ortaya çıktığını ve dünya tarihi boyunca kadınların yaşamın her alanındaki varlığı için mücadele eden, çalışan 8 ilham verici kadının hayat hikayelerini sana da ilham olması dileğiyle paylaşıyoruz! 

Dünya Kadınlar Günü Neden Kutlanır?

8 Mart Kadınlar Günü, ABD’deki tekstil işçisi kadınların başlattığı grevlerden doğuyor. 8 Mart 1857 tarihinde, New York’ta, Amerikalı kadın tekstil işçileri 16 saate varan vardiya saatleri, ağır çalışma koşulları ve karşılığında aldıkları düşük ücretleri protesto etmek için grev yaptılar. Elbette, Amerikalı kadın işçilerin talep ettiği insanca çalışma koşulları tek bir grevle elde edilmeyecekti. Koşulların iyileşmesi için daha uzun zaman geçmesi gerekiyordu. Amerikalı kadın işçilerin mücadelesi ve elde ettikleri haklar dünyanın farklı yerlerindeki kadınlara ilham olmaya başladı. Bu sırada kadın hakları kutlamaları ulusal ölçeklerle sınırlı kalıyordu. 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması fikrini Alman Clara Zetkin, 1910 yılında Kopenhag’da ortaya attı ve önergesi kabul edildi.

Peki günümüzde 8 Mart nedir tam olarak? Neden hala kutlanır? Gerçek şu ki, kadınların eşit ve insanca yaşama mücadelesi sadece işçi sınıfıyla sınırlı değil. Kadınların bilimden sanata, politikadan iş dünyasına kadar her alanda var olabilmek için bugün bile erkeklerden daha fazla çaba göstermesi gerekiyor. Ama bu çabalar çoğu zaman meyvesini veriyor. İşte hem Türkiye’den hem de dünyadan başarılarıyla tarihe geçen kadınlardan sekiz isim:

Marie Curie

Bilim ve kadın denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Maria Skladowska yani Marie Curie, Radyoloji biliminin kurucusu olarak tanınıyor. Radyoaktivite üzerine çalışmaları olan Curie dünya tarihinde Nobel ödülü alan ilk kadın ve iki kez Nobel alan tek kadın olmasının yanı sıra, iki farklı bilimsel alanda Nobel almış tek kişi. 

Virginia Woolf:

1882-1941 yılları arasında yaşamış olan Virginia Woolf, listemizdeki ikinci isim. İngiltere’nin soylu ailelerinden birinden gelen Woolf, hayatı boyunca kalemini kullanarak kadın hakları için savaştı. Belki de kadınların ikinci sınıf insan olarak muamele edildiği bir dünya ona ağır geldiğinden, bu edebiyat dehası ömrünün büyük bir bölümünü ruhsal bozukluklarla mücadele ederek geçirdi ve 59 yaşında hayatına son verdi.

 

Rosa Parks

Afroamerikan Sivil Haklar Hareketi’nin First Lady’si olarak da bilinen Rosa Parks, ABD’nin önde gelen ırkçılık karşıtı ikonlarından. Aslında Parks’ın tek yaptığı, Montgomery’de bir otobüsün siyahlara ayrılmış bölümünde yolculuk ederken, beyaz bir adama koltuğunu vermeyi reddetmesiydi. Bu basit ve barışçıl protesto, Amerikan tarihindeki en büyük ırkçılık karşıtı direnişlerden birinin öncüsü oldu.



Afife Jale

Osmanlı’da Müslüman kadınların sahneye çıkmasının yasak olduğu dönemde oyunculuk eğitimi almayı başaran Afife Jale, Türk tiyatrosunda sahneye çıkmayı başaran ilk Müslüman kadındır. Ülkeden ayrılan gayrimüslüm bir aktrisin yerine geçmek için Jale takma adını kullanarak sahneye çıkan Afife, gerçek ortaya çıktıktan sonra tutuklanmamak için iki kez polisten kaçmak zorunda kaldı ve en sonunda da tiyatrodaki işine son verildi. 1923’te cumhuriyet ilan edildikten sonra, Müslüman kadınların tiyatro sanatçısı olmasının önündeki yasal engeller kalksa da, Afife Jale sağlık sorunları nedeniyle kariyerini bırakmak zorunda kaldı.

Sabiha Gökçen

Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevi çocuğundan biri olan Sabiha Gökçen, sadece Türkiye’nin ilk kadın pilotlarından biri değil, aynı zamanda dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotu. Kariyeri boyunca 8000 saat uçuş gerçekleştiren Gökçen’in adı, bugün İstanbul’un 2. havaalanında yaşatılıyor.



J.K. Rowling

Dünyanın en çok satan kitap serilerinden Harry Potter’ın yazarı, J.K. Rowling’in başarı hikayesi, neden hayallerinden asla vazgeçmemen gerektiğini kanıtlıyor. Serinin ilk kitabını basmayı kabul edecek bir yayınevi bulana kadar defalarca reddedilen Rowling, bugün dünyanın ilk milyarder yazarı unvanına sahip.

Feryal Özel

Diğer bir milli gururumuz olan Prof. Dr. Feryal Özel, Colombia, Harvard, Princeton gibi köklü Amerikan üniversiteleri dışında, NASA ve CERN gibi dünya çapında saygın kurumlarda da bulunmuş bir astrofizikçi. 2003 yılında, dünyanın önde gelen bilim insanlarının yer aldığı “Büyük Fikirler” listesine girdi. Çalışmalarını NASA ve Arizona Üniversitesi’nde sürdürüyor. 


Şahika Ercümen

1985 doğumlu Şahika Ercümen, rekortmen bir serbest dalışçı ve sualtı hokeyi oyuncusu. Serbest dalışta Türkiye rekoru günümüzde hala kendisine ait. Her yıl Serbest Dalış ve Sualtı Hokeyi dallarında ülkemize şampiyonluklar getiren Şahika Ercümen aynı zamanda Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak çalışmalarına devam ediyor. 


Peki senin başarı hikayen ne? Sen de azmin ve yeteneğinle başkalarına ilham vermek istiyorsan, bu yıl 8 Mart’ta kendine hedefler belirle ve vakit kaybetmeden onları uygulamaya geç. İlgini çeken sertifika ve eğitim programlarına katılarak alanında kendini geliştirebilir veya sıfırdan yeni bir bilgi alanında uzmanlaşabilirsin. 🙂 

 

 

 

No Comments

Post A Comment

Instagram’dan bizi takip edin!